ensemble | musici | HIPhips | keuzes | concerten | dank aan | contact | WINKEL

NL | EN

De Keus van Margreet van der Heyden

welkom bij het 100e concert in onze serie in Amsterdam.
Voor de feestelijke gelegenheid is De Swaen groter dan ooit; veel van de mensen die in de afgelopen 99 concerten concerten van De Swaen speelden en zongen, én nieuwe zielsverwanten, zijn van heinde en ver gekomen om aan het concert van vandaag mee te werken. Ik verheug me enorm op de klank van onder andere 56 kale darmsnaren!

Voor het programma van vandaag koos ik J.S. Bach’s Oster Oratorium. Een paar mij zeer dierbare mensen heeft regelmatig gevraagd of De Swaen het stuk niet eens op het programma kon zetten en ik vond dit 100e concert op eerste paasdag een goed moment om dat te doen.
Na weken van Matthäus- en Johannespassion van Bach, nu de muziek om te vieren dat de vasten-tijd voorbij is, door een vette Swaen, onder leiding van Rob Vermeulen.

Bij het Oster Oratorium koos ik een nieuwe compositie van Des McNutty -wiens Swaen Suite de winnende publiekskeuze was in de categorie instrumentale stukken en zelfs J.S. Bach’s Derde Suite versloeg. In plaats van deze Swaen Suite te hernemen vroeg ik of Des een nieuw stuk wilde schrijven voor De Swaen en het Charivari trio.
24 jaar geleden speelde ik met Anneke -van het trio- een strijkkwartet. Het Charivari trio bestond toen al en ik ging regelmatig, met de andere strijksters van het kwartet naar de optredens van het trio luisteren.
Vele vele jaren later, toen De Swaen nét bestond, ging ik na hen héél lang niet gehoord te hebben samen met Lucas naar een Charivari-concert in een grachtenpand hier in Amsterdam. Toen ik hen daar hoorde wist ik "Een ensemble waarmee je zó kunt samen spelen, dát wil ik ook!" En dát is voor mij de belangrijkste reden geweest om 10 jaar De Swaen te organiseren.
Wat "dát" is, kunt u horen in Das ist Wohlgetango van Des McNutty.

Op de foto hierboven zit ik als 10-jarige op een camping, ik herinner me niet waar dat was, en ik lees de Tina, en ik herinner me niet wat dat was. Wat ik me wel kan herinneren, en wat vele anderen zich kunnen herinneren, kunt u lezen in het De Swaen-jubileumboek dat u ook na het concert nog kunt kopen of via de website kunt bestellen!

Veel plezier!
Margreet